Кабинет без ГЕРБ чисто математически е невъзможен, сочат сметкитеОтказ от мандата

...
Кабинет без ГЕРБ чисто математически е невъзможен, сочат сметкитеОтказ от мандата
Коментари Харесай

Габриел каза предсрочни избори, Борисов още не е

Кабинет без ГЕРБ чисто математически е неосъществим, сочат сметките
Отказ от мандата на претендента за министър председател се чака да бъде подаден през днешния ден в Народно събрание и президенството

Президентът може да връчи втория мандат още през днешния ден

“За страдание се обрисува да се върнем към договарянията след предварителни избори ”, разгласи на ексклузивен брифинг Мария Габриел. Политолози незабавно означиха, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов не е участвал на брифинга и че той към момента не се е произнесъл по тематиката.

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел разгласи, че отдръпва кандидатурата си и че ГЕРБ няма да взе участие в договарянията за втория мандат.

“Ще има значим спор за значимите неща и ще се отиде на договаряния след избори с почитание към другия и явен ангажимент за метода, по който да се случват нещата ”, сподели Мария Габриел, а на изказването є специалисти по изборите реагираха с коментар, че явно вотът ще е новото лепило на сглобката.

Час след брифинга на преговорния екип на ГЕРБ, съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски разгласи в известие до медиите, че придвижването няма да поддържа мандат на ППДБ и ще върне третия мандат, в случай че президентът го връчи на Движение за права и свободи. Той прикани за “скорошно осъществяване на предварителни избори ”.

Това съгласно политолози значи, че отиваме на предварителни избори, само че с едно изискване - в случай че Бойко Борисов в името на стабилността не постъпи както предходния път, когато поддържа кабинет с мандата на втората политическа мощ - ППДБ. Според политическите специалисти обаче това би било голям негатив за партията ГЕРБ, която все още е в надалеч по-добра, даже печеливша позиция по отношение на ППДБ.

Дори чисто математически не допустимо ППДБ да осъществят втори мандат без ГЕРБ-СДС. Единственият им вероятен сътрудник Българска социалистическа партия има едвам 23 депутати.

Има Такъв Народ и “Възраждане ” са безапелационни, че този парламент е привършен и че няма да дадат поддръжка за никого.

Конституционалисти разясниха пред “Труд news ”, че избори две в едно на 9 юни към момента са вероятни.

Проф. Пламен Киров разяснява, че това, което следва е Мария Габриел да подава отвод в деловодството на Народно събрание и на “Дондуков ” 2. Според него не е належащо Народно събрание да гласоподава този отвод от мандат, както се случи при претендента на Има Такъв Народ за министър председател Пламен Николов. След складиране на отхвърли на Габриел, президентът може още през днешния ден да насрочи съвещания за втория мандат, само че може и да го връчи на ППДБ, без такива, т. е. няма проблем да даде втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление незабавно. Втората политическа мощ в Народно събрание има седемдневен период да върнат мандата като изпълнен, или да оповестят, че не са съумели. Президентът няма период за връчване на третия мандат.

Ако и третият мандат се провали, президентът ще работи по “домовата книга ”, както самият той увери. Преди да избере претендент за длъжностен министър председател, той може да организира нови съвещания. След това предлага на първия споменат в конституцията - ръководителят на Народно събрание да оглави длъжностен кабинет, при отвод, опитва със идващия и по този начин до момента в който някой от упоменатите в конституцията одобри. След това приелият да е претендент за министър председател предлага на президента план за длъжностен кабинет, президентът подписва декрет за назначение на служебно държавно управление и насрочва дата за избори.
Вежди Рашидов пред “Труд news ”: Политическа партия са един скъпо заплатен и несполучлив план


Отдавна казахме, че ротация няма да има. По една елементарна причина, че тези хора от “Продължаваме смяната ” са един скъпо заплатен и несполучлив план. Казахме и че този хора, ще надробят толкоз беди, чиято фактура ще заплаща българският народ, тъй като те просто не могат.

Грешката е, че знаейки прелестно, че “Продължаваме смяната ” са едни случайници, ГЕРБ даде своята победа на неможещите. Защото каквото и да се приказва за ГЕРБ, би трябвало да имаме достолепието да кажем какво оставяме в завещание. Така би било почтено. Наследството, което “Продължаваме смяната ” могат да ни оставят е само неможенето и празноговоренето. Три години безвремие е унищожено време за бъдещето на българския народ.
Юрий Асланов, социолог, пред “Труд news ”: Нито Бойко Борисов е Симеон, нито Кирил Петков е Станишев, нито Пеевски е Доган


Ако нямаме някакъв прикрит вид, който да се проясни на втория и по-малко евентуално на третия мандат, отиваме на избори. Ако са 2 в 1 това е доста преференциален вид за три партии и доста неблагоприятен за една - за ППДБ. Много преференциален е за Българска социалистическа партия, тъй като на евроизбори бесепарите не гласоподават. По принцип те считат Европейски Съюз за нещо дясно и антируско. Но на парламентарни избори даже да не създадат някакъв величествен триумф, най-малко ще минимализират вредите, които биха били неизбежни, в случай че са единствено евроизбори. На Движение за права и свободи им е все едно, въпреки че при парламентарни избори техните хора в Турция имат право да гласоподават, а на евроизборите - не.

Големият губещ е ППДБ. И тук ми се чупи логиката. Защото в действителност държанието им беше нелогично. Да се извинят на Мария Габриел са приказки за деца. Това, което трябваше да създадат, е да преглътнат, че идващите 9 месеца ротацията ще бъде при превъзходството на ГЕРБ, тъй като първите девет необяснимо и нелогично бяха при превъзходството на ППДБ. До реализация на третия мандат не е допустимо да се стигне. Годината не е 2005-та. Тогава обстановката беше друга - дали ще влезем в Европейски Съюз или не. Сега залозите са първо неразбираеми, второ - не изключително необятно допустими както тогава бе идеята за Европейски Съюз. И еврозоната си има своите съперници, за Шенген на никого не му пука. Няма огромни национални залози, каквито имаше тогава. Освен това нравите са доста по-различни, равнището на културата е доста паднало спрямо участващите тогава в договарянията за коалиция. Нито Бойко Борисов е Симеон, нито Кирил Петков е Станишев, нито Пеевски е Доган.
Проф. Пламен Киров пред “Труд news ”: Избори на 9 юни две в едно към момента са вероятни


Критичните моменти при назначението на служебно държавно управление, след последните ремонти в конституцията стартират от обстоятелството, че този парламент ще би трябвало да съжителства със служебното държавно управление, каквото и да е то.

Конфликтен миг е и подборът на длъжностен министър-председател от президента. Списъкът стартира с ръководителя на Народно събрание, шефа на Българска народна банка, подуправителите на Българска народна банка, ръководителя на Сметната палата, заместниците му, омбудсманът и неговия заместител.

Предложеният длъжностен кабинет също не е неоспорим, тъй като той се назначава от президента по предложение на този, от листата, който е приел да бъде претендент за министър-председател. Президентът може да възрази по някоя от позициите, които ме оферират и тогава би трябвало да се търси задоволително решение. Ако не се стигне до координиране на визиите за кабинет на претендента за министър-председател и тази на президента, то президентът може да отиде при различен претендент от листата.

ГЕРБ са в по-добра позиция във всяко отношение по отношение на “Продължаваме смяната ”. Още повече, е президентът като сподели, че ще ги кара по домова книга това значи, че първият който ще уточни, ще е ръководителят на Народно събрание - това е Росен Желязков. Друг е въпросът дали той ще се съгласи. Втори е шефът на Българска народна банка, който най-вероятно ще откаже, а трети е ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев. Той най-вероятно ще се съгласи. В този процедура ППДБ не могат да се опълчват на нищо- нито на претендента за длъжностен министър председател, нито на състава на служебно държавно управление. В момента, в който президентът назначи служебно държавно управление министрите отиват и одобряват властта от тези, които са в оставка.

Все още е допустимо да има избори две в едно. Няма проблем президентът да насрочи избори по-рано, определяйки дата 9 юни. Той не може по-късно от два месеца, само че може по-рано да ги насрочи.
Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд news ”: От няколко дни ЦИК към този момент се готвят за избори 2 в 1


За мен отводът на Габриел беше предстоящ, въпреки че имаше много обрати в последните 2-3 седмици. Тези обрати объркаха доста хора. Ако сме търсели някаква логичност и сме се опитвали рационално да разбираем нещата, доста пъти щяхме да сбъркаме. Отделно от това не би трябвало да забравяме, че представителите на Политическа партия имаха огромно предпочитание да се резервира ръководството и представяха мечтаното за фактически и тиражираха, че няма по какъв начин те да не се схванат. Включително и отвън тези представители на Политическа партия - като Антон Кутев и Илияна Йотова. Разбира се, всеки приказва въз основата на информацията, която има. В тази обстановка извънредно доста бяха подвеждащите фактори. И аз бях се зарекъл да не разясня, до момента в който няма извънредно решение. Ситуацията бе извънредно изнервяща, говореха, че хората не искари избори, само че хората не желаеха да продължава този фарс. Затова в случай че има нещо хубаво, с което можем да се поздравим е, че фарсът завърши. Поне се надявам да е по този начин, тъй като може да се окаже, че и това не е по този начин. Утре може Габриел да не внесе отхвърли си, тъй като довечера може да има нещо ново. Май няма нещо дефинитивно, до момента в който не отидем на самите предварителни избори.

С втория мандат не чакам да се развие някаква сага. Вече ще бъде прекомерно огромна случка от страна на ГЕРБ да вършат нещо сходно. Третият мандат президентът може да го връчи и на Има Такъв Народ, да изживеят те своите 5 минути популярност. Но постоянно е допустимо да бъде даден и на Движение за права и свободи. Но всички, с изключение на ППДБ в този парламент, са узрели за предварителни избори. Те не желаят, тъй като тази обстановка сега към този момент няма по какъв начин да им се повтори най-малко в идващите 10-15 години, в случай че ги има тогава.

Според мен е по-добре европейските и парламентарните избори да бъдат настрана. Може да са през една или две седмици, само че да не бъдат в един ден. Защото избори 2 в 1 нормално вършат проблематично най-малко едното гласоподаване. Лозунги, знаци ще се трансферират от едните в другите. Но имам информация, че в ЦИК към този момент се готвят от няколко дни за избори 2 в 1. За мен това е по-лошият вид.
Димитър Ганев, организация “Тренд ”: Всичко е предпоследно


Предвид непрекъснатите обрати последната седмица всичко е предпоследно. Може и това да се окаже предпоследно. Утре евентуално ще получим отговор. Всяко различно решение на избори 2 в 1 ще бъде пагубно.

Без поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи няма по какъв начин да има държавно управление. Това автоматизирано ни води към предварителни избори. Третият мандат по традиция евентуално ще бъде връчен на Българска социалистическа партия. По този метод пази едно поле в лявото пространство, че въпреки всичко има връзка с тях, макар че няма да бъде осъществен.

От опити за надиграване се изпусна обстановката. Натрупва се напрежение в договарянията. Влизаш в серпантина в кавги и никой не може да дръпне спирачката.
Костадин Костадинов, ръководител на “Възраждане ”, пред БНР: Евроатлантическата тайфа ще се разбере


Лидерът на “Възраждане ” Костадин Костадинов изрази песимизъм във връзка оповестения от ГЕРБ-СДС завършек на договарянията с ПП-ДБ, отвод от договаряния за втория мандат и на процедура отиване към предварителни парламентарни избори.

Да, песимистичен съм. По-скоро гледаме следващ епизод от грозната политическа сцена, която ни разиграват към този момент трета седмица и заради тази причина аз не съм оптимист, че в последна сметка ще отидем на предварителни избори, което е най-хубавото решение на политическата рецесия. По-скоро евроатлантическата тайфа ще се разбере и опитите едната незаконна група да надделее над другата незаконна група не престават.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР